Deska do serów

Opisała:
W naszym sklepie poza różnymi specjałami do skosztowania mamy również (uwaga!) ...DESKI! Deski do podawania jedzenia wróciły do łask niedawno i przechodzą swoją kolejną młodość, wszak już w czasach kamienia łupanego homo sapiens jedzenie podawał na tym najprostszym naczyniu. Deska wg słownika języka polskiego to „długi płaski kawałek drewna”, pojęcie to nie zawiera całego ogromu różnorodnych „podawaczy” do jedzenia, gdyż mamy również „deski” z kamienia, szkła i innych naturalnych materiałów.
 
Używający najprostszych narzędzi człowiek pierwotny bardzo by się zdziwił, że deska na której zajada, co tam udało mu się upolować, w kilka tysiącleci później będzie wymagała odpowiedniej etykiety, bon tonu, savoir vivre’u etc. Tylko dla formalności podam kilka zasad podawania deski serów: sery układamy od najłagodniejszego do najostrzejszego, na desce powinno znajdować się od 3 do 6 rodzajów sera, nie podajemy serów bezpośrednio z lodówki, poza serami powinny być oczywiście dodatki czyli np. orzechy, oliwki, pieczywo, pasty itp. Zgodnie z francuskim bon tonem sery powinny być podane po drugim daniu a przed deserem. Tyle jeśli chodzi o zasady, jeśli ktoś ich potrzebuje żeby czuć się komfortowo, osobiście polecamy zasadę: Jedzcie tak aby Wam smakowało.
 
Na zdjęciu deska od Woodness.pl