Chutney cebula jabłko

Opisała:
W różnych zakątkach naszych skrzynek można znaleźć chutneye, sądząc po Waszych reakcjach warto przybliżyć ten egzotyczny specjał.

Chutney (przynajmniej Desce Serów) kojarzy się z kuchnią brytyjską ... oczywiście nieprawidłowo! Brytyjczycy zachwycający swoją rodzimą kuchnią wszystkich poza tymi, którzy kiedykolwiek byli poza Wyspami, przyjęli wiele produktów z kuchni Perły w Koronie swojego Imperium, czyli Indii, także nasz dzisiejszy bohater to nic innego jak swojski ćatni - sos indyjski!

Chutney to nic innego jak sos z warzyw lub owoców, często z dodatkiem octu, wina itp. Można powiedzieć że chutney to taka wytrawna konfitura, możemy go podawać do serów, wędlin, grzanek bądź zajadać się nim bez dodatków!

Co ciekawe sosy podobne do chutney znane były w Polsce pod nazwą gąszcze, występują w książkach kucharskich z XVII wieku, więc jeśli chcecie być jak Zagłoba to (przynajmniej do czasu kiedy nad Deską Serów zlitują się bóstwa odpowiedzialne za kwestie koncesyjne i będziecie mogli ponieść oleum do głowy za pomocą zakupionych u nas cnotliwych trunków) jedzcie chutneye!

Na zdjęciu chutney od Niebo w Gębie